Rzeżucha – Symbol odrodzenia
Rzeżucha, zwana też przez niektórych łączką czy pieprzycą, nieprzypadkowo pojawia się na naszych świątecznych wielkanocnych stołach. Ma ona swoją symbolikę, ściśle związaną właśnie ze świętami zmartwychwstania Pańskiego. Już od XVII wieku wielkanocnego baranka stawia się na rzeżusze, symbolizującej wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu.
Zielona, pachnąca łączka to już niemal obowiązek podczas świąt zmartwychwstania Pańskiego. Właśnie teraz zbliża się najlepszy czas, by wysiać rzeżuchę, tak, by zdążyła urosnąć na święta.
Co należy przygotować by na święta cieszyć piękną zieloną rzeżuchą na świątecznym stole.
Co należy przygotować:
– nasiona rzeżuchy,
– podstawek lub talerzyk
– wata, lub lignina,
– pojemnik z wodą.
Krok 1. wykładamy podstawek watą lub ligniną.
Krok 2. polewamy watę wodą i czekamy chwilę by ta wsiąkła.
Krok 3. Wysiew nasion – posypujemy dokładnie mokra watę nasionami i wystawiamy w nasłonecznione i ciepłe miejsce, pamiętając o codziennym podlewaniu nasion. Po kilku dniach cieszymy się piękną zieloną rzeżuchą.
Nie tylko cieszy oko, ale smakuje wyśmienicie na kanapkach, w sałatkach jako dodatek.